Borgmesterdag på Spejdernes Lejr 2022

Senest opdateret 29. juli 2022

Borgmestre fik en livsbekræftende oplevelse, da de mødte spejdere fra deres egen kommune og et stort boost til troen på værdien af arbejdet i de frivillige organisationer. 

Tirsdag var dagen, hvor borgmestre og byrådsmedlemmer fra 75 af ud af de 98 danske kommuner deltog i borgmesterdagen på Spejdernes Lejr 2022. Her var de på rundvisning i lejren i Hedeland, hvor de blandt andet fik den fornøjelse at spise sammen med en spejdergruppe fra deres egen kommune. 

Efter besøget i grupperne kunne de tre værtsborgmetre bag Hedeland, Greve Kommunes borgmester Pernille Beckmann (V), Høje Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler (C) og Roskilde Kommunes borgmester Tomas Breddam (S) byde kollegerne velkommen til en konference med taler og gruppearbejde omkring frivillighed efterfulgt af en festlig reception.  

Til glæde for deltagerne stod en lille gruppe tunesiske spejdere for serveringen. 

Koldingborgmester på spejdertur 

Spejdernes Lejr 2022 inviterede landets borgmestre på et heldagsbesøg med aktiviteter, konference og reception. Koldings borgmester Knud Erik Langhoff (K) var med  

Af Jane Flarup 

jane.flarup@sl2022.dk 

Iført vandrestøvler og soejdertørklæde stod Koldings borgmester Knud Erik Langhoff (K) sammen med 74 andre borgmestre fra hele landet besøgte den internationale Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland Naturpark.   

På en enkelt dag skulle borgmestrene både besøge spejdergrupper fra deres eget lokalområde og mødes med borgmesterkolleger til en konference og reception om spejdernes arbejde. 

Seest, Lyshøj, De Grønne Pigespejdere 

Seest, Lyshøj, De Grønne Pigespejdere i Strandhuse er blandt de grupper, som Knud Erik Langhoff skulle besøge. Og da han selv er tidligere KFUM-spejder i årene 1957-67 var det et glædeligt gensyn med både rafter, mad over bål og besnøringer. 

”Det er fantastisk at se. De har ikke bare det praktiske, men også tænkt på det visuelle. I min tid kunne vi godt sætte en skrue i og gemme den bag en besnøring,” siger en tydeligt imponeret Knud Erik Langhoff, da Seest Gruppe præsenterer indgangsportalen til deres lejr, som spejderne har brugt lang tid på at bygge til ære for borgmesteren.  

Ud over spejderårene har Koldingborgmesteren også været frivillig i Lions, og med en baggrund i Livgarden har han god fod på det fællesskab, som frivillige organisationer kan tilbyde mennesker. -- Kammeratskabet er virkelig fantastisk. Uniformen gør noget ved mennesker. Man er ens uanset baggrund. 

Spejdere har styr på fremtiden 

På besøget blev borgmestrene introduceret til de mange aktiviteter, som foregår på Spejdernes Lejr. Knud Erik Langhoff vises rundt i Future Town, som er en paraply over en masse aktiviteter, der tilsammen sætter fokus på bæredygtighed, klimabevidsthed og ny teknologi til at understøtte sol- og vindenergi.  

1500 spejdere samarbejder hver dag i Future Town om genbrug af tøj, industrirobotter, hvordan man spotter deep fake og snyd på nettet, hvordan man presser plader af bomuld til fx papir, genbrug af plast og ikke mindst eksperimenter med brint, som udvikles af overskudsenergi fra solceller og vindmøller.  

Moderne spejdere lærer ikke kun morse og råbåndsknob i deres patruljer. De lærer at samarbejde og håndtere den fremtid, vi kommer til at leve i. Borgmesteren er blevet ramt på nostalgien fra spejderårene i 1950’erne, griner han: 

”Jeg startede ud i dag med at fremhæve de klassiske spejderdyder. Men nu har jeg flyttet mig ret meget. Moderne spejdere kan jo noget med fællesskab, samarbejde og kreativitet, vi andre har brug for.” 

Spejdernes Lejr 2026 – Måske i Kolding 

Koldingborgmesteren drømmer – måske - om at få næste Spejdernes Lejr i 2026 til Trekantområdets kommuner som Vejen, Fredericia, Kolding og flere andre. Udfordringen er, siger han, at det er svært at finde et passende sted til så mange spejdere og så stor en logistik, som ligger bag Spejdernes Lejr 2022.  

”Vi kan helt sikkert styrke det samarbejde, vi allerede har i Kolding, mellem Kolding Designskole, folkeskolerne, spejderne, idrætsforeningerne, det øvrige frivillige liv i lokalområdet og kommunen. Jeg vil gerne være den borgmester, der får det til at ske.” 

Koldingborgmester Knud Erik Langhoff (K) besøger lokale spejdergrupper fra Koldingområdet. Her ved Seestgruppens indgangsportal. Foto: Jacob Fredegaard Hansen/SPEJDERNE
Knud Erik Langhoff, borgmester i Kolding (K), i samtale med borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler (K) om samarbejdet mellem Roskilde, Greve og Høje Taastrup for at få Spejdernes Lejr 2022 til Hedeland Naturpark. Foto: William B. Rønnebæk/SPEJDERNE

Herningborgmester på spejderløb 

Borgmester Dorte West (V) fra Herning besøgte de 10 spejdergrupper fra Herning Kommune.  

Af Leah Porse Rasmussen 

Lea.rasmussen@sl2022.dk 

Borgmesteren, der selv er tidligere spejder, talte med spejderne om deres spejderoplevelser og ikke mindst, hvor vejrfølsomt en spejderlejr kan være, da hun selv tydeligt husker en meget våd landslejr i Rold Skov i 1987.  

”Som spejder får man mange oplevelser, der følger med én resten af livet,” siger Dorte West. 

På Spejdernes Lejr er vi fælles om fremtiden, og om det siger Dorte West: 

”Fælles for Fremtiden kan tolkes bredt, men for mig handler det om bæredygtighed – ikke mindst social bæredygtighed. Der er brug for flere hænder i velfærdssamfundet, og her er der brug for civilsamfundet og frivillige kræfter. ” 

Sunde fællesskaber 

Dorte West er begejstret for frivillighed: 

”Især når det betyder, at børn og unge kan komme ud i sunde fællesskaber,” siger Hernings borgmester 

Kommuneansvarlig i Herning, Charlotte Kammer, fortæller, at de er godt 250 spejdere afsted. Til borgmesterdagen har de arrangeret et løb, hvor spejderne er inddelt i patruljer på tværs af grupperne. 

Hvor posterne byder på alt fra at lave navneskilte og vævning af genbrugsmaterialer, så handler det om samarbejde. Og samarbejdet mellem grupperne skal fortsætte efter Spejdernes Lejr. Der skal spejderne, deres forældre og ledere nemlig deltage i Stafet for Livet sammen. 

 

Spejder er sjovt og udfordrende – reportage fra borgmesterdag i Aalborg Kommune 

Af Chalotte Maria Søndergaard 

Chalotte.soendergaard@sl2022.dk 

Solen nåede lige at titte frem, da Morten Thiessen, som er Børne- og ungerådmand i Aalborg Kommune, tirsdag ankom til Spejdernes Lejr. 

Rådmand for Børn og Unge, Morten Thiessen på besøg ved de lokale spejdere fra Aalborghus gruppe. Foto: Frederik Kehlet / SPEJDERNE

Morten Thiessen blev vist rundt af Lene Krabbe fra Reden 5. Aalborg i Underlejr Roskilde og så den store infrastruktur, som lejren er. Der var både madudlevering, information og minimarked. Undervejs var de også inde i Kolonihavehuset, som er caféen i Underlejr Roskilde. Her fik de en god snak med mange lokale frivillige, og Morten fik også en souvenir med hjem til samlingen; nemlig en rød mug.  

Så gik turen ned til spejderne fra Aalborg Kommune, hvor der blandt andet var besøg hos Knuden Aalborg, Aalborghus Gruppe og Reden 5. Aalborg. Hos Aalborghus blev Morten mødt af både ledere og spejdere. Spejderne fik vist Morten nogle knob, og han fik også vist hvordan man binder tørklædet rigtigt. Som comeback havde Morten lige et trompetstik i ærmet til sidst. Spejderne blev meget imponerede.  

Rådmand for Børn og Unge, Morten Thiessen på besøg ved de lokale spejdere fra Aalborghus gruppe hvor han lige skulle vise han nemt kunne binde et trompetstik. Foto: Frederik Kehlet / SPEJDERNE

Hos Reden 5. Aalborg blev dagens frokost indtaget, hvor lederne i dagens anledning havde lavet både tunsalat, æg, pålæg og stegt torskerogn. Her havde DDS’ udviklingschef, Anne Meisner, også stødt til. Hun ville gerne have en god snak om frivillighed og spejder, inden turen gik til reception i Underlejr Høje Taastrup. Han udtalte i den forbindelse:  

”Spejder er en fantastisk bevægelse med en lang historie. Fra tidlig alder lærer man at tage ansvar, og det hjælper en senere i livet. Man kan sige, at det i virkeligheden er et stykke smuk pædagogik på frivillig basis.”  

Rådmand for Børn og Unge, Morten Thiessen på besøg ved de lokale spejdere fra Aalborghus gruppe. Foto: Frederik Kehlet / SPEJDERNE

Morten har været FDF’er i Århus Søkreds i 3 år. 

Frivillige er afgørende for samhørigheden  

Guldborgsund Kommunes borgmester, Simon Hansen (S), får bekræftet troen på de frivillige organisationers store betydning ved besøg på Spejernes Lejr 2022. 

Af Lars Myrup Lassen 

Lars.myrup@sl2022.dk 

Guldborgsund Kommunes borgmester, Simon Hansen (S) var en af de mange borgmestre, der besøgte Spejdernes Lejr 2022, hvor de mødte spejdere fra deres egne kommuner. 

”Det har været fantastisk at se alle spejderne og den lejr, der er opbygget her,” siger Simon Hansen. 

Han ser det frivillige arbejde, der udføres i kommunerne, som et helt afgørende element i det sociale og kulturelle liv i kommunen. Guldborgsund Kommune har, som mange andre kommuner, strukturelle udfordringer. Der er mange unge, der flytter fra kommunen, mens det er svært at tiltrække nye borgere. 

”Hele det frivillige miljø i kommunen er afgørende for, at borgerne trives og føler de hører til - både dem, der bor her og dem flytter hertil. Frivilligheden hos spejderne eller i fodboldklubben eller hvor det nu er, er også med til at bære kulturlivet i kommunen. Derfor støtter kommunen naturligvis de frivillige organisationer, og det vil også være et område, som vi prioriterer at støtte i fremtiden. Jeg tror også, at vi kan udbygge samarbejdet til gavn for begge parter, siger Simon Hansen, og tilføjer: 

”Når det er sagt, så det vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke tror på at vi skal bruge de frivilliges store engagement til at løse kommunale opgaver. Men de frivillige kan være med til at understøtte nogen af de udfordringer, som kommunerne har svært ved at løse alene.Vi har et meget aktivt folkeoplysningsudvalg, som vi lytter rigtigt meget til. Vi understøtter mange af vores foreninger og kulturliv med mere end det, som vi skal i henhold til folkeoplysningsloven. Hvis der kommer nogen med en god idé, så er vi også klar til at undersøge, om det er et projekt vi kan støtte.” 

Fællesskabet 

Simon Hansen har selv været aktiv i det frivillige arbejde. 

”Jeg startede med at være træner for et fodboldhold for små piger, da jeg var 13 år. Det gjorde jeg i mange år og var formand for idrætsklubben i en periode. Det var med til at jeg fik øjnene op for, hvad fællesskabet kan udrette, når frivillige kræfter arbejder sammen. Det er det foreningslivet kan - ikke mindst, når det arbejder sammen med kommunerne og det private erhvervsliv. Det er spejdernes lejr et fornemt bevis på,” slutter Simon Hansen 

Martin Boesen formand for Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget fra Lolland kommune prøver kræfter med brændekløvning ved Engmose gruppe mens borgmester Simon Hansen fra Guldborgsund kommune samt Ida-marie og Jakob fra Engmose gruppe tilser Foto: Alexander Frederik Nielsen/SPEJDERNE