Byggeriet af vartegnet for Spejdernes Lejr er i gang

Senest opdateret 20. april 2022

Hen over påsken er spejdere og håndværkere gået i gang med at bygge et nyt udendørs mødested og udflugtsmål i den sydlige ende af Hedeland Naturpark. Den 29 meter brede ’Læringsspiral’ bestående af blandt andet sytten verdensmålshytter er udarbejdet af Spejdernes Lejr og støttes af den filantropiske forening Realdania samt Lokale og Anlægsfonden og STARK Fonden.

Et arbejdsteam på 20 personer var i påsken samlet for at påbegynde arbejdet med at bygge Læringsspiralen. I første omgang er det byggeriet af de i alt sytten verdensmålshytter, der blev skudt i gang. Samlingen af hytterne foregik i en nærliggende hal under sikre arbejdsforhold. Hytterne flyttes snart til Grusgraven i Hedeland, hvor der arbejdes på at planere området, hvor ’Læringsspiralen’ bliver opført. Hytterne udgør Læringsspiralens skelet og fungerer både som opholdssted og læringssted, da de udover bænke og udsigtsposter også sætter fokus på hver sit verdensmål.

”Det er skønt at være med til at bygge en så flot og meningsfuld installation, som jeg håber, vil inspirere mange besøgende til at se og opleve naturen på en ny måde og i sidste ende hjælpe med at passe på den,” fortæller Pia Sørensen fra Pionerernes fagforbund, der er projektleder for byggeriet.

Læringsspiralen vil fungere som et mødested for alle Hedelands brugere i de næste mange år samt være vartegnet for Spejdernes Lejr 2022. Fra den 23. til 31. juli vil 40.000 børn og unge tage på Nordens største spejderlejr i Hedeland Naturpark med temaet ’Fælles om fremtiden’. Ved at skabe et interaktivt læringsrum med fokus på verdensmålene, naturen og fællesskabet er Læringsspiralen det perfekte vartegn for lejren.

Hvad er Hedeland Naturparks nye mødested?

Vartegnet består af tre elementer, hvor den største og mest iøjnefaldende er en 29 meter bred og cirka fem meter høj Læringsspiral bestående af sytten, 7.5 m2 store hytter placeret i en spiralform. Hver hytte sætter fokus på et verdensmål og fungerer samtidig som et opholdssted, hvor man kan se ud på de rå omgivelser gennem et verdensmålsfarvet sikkerhedsglas.

I vartegnets centrum er der en træplatform udformet som et verdenskort, der både kan fungere som opholds- og spisested for skoleklasser og andre besøgende. På kortet vil de over 30 lande, som har deltagere på Spejdernes Lejr, blive markeret.

Det tredje element er interaktive verdensmålsruter i den af spejderne udviklet ’WOOP’ app, hvor skoleklasser og besøgende kan gå ud i nærområdet og teste deres viden gennem en verdensmålsskattejagt med gps-placerede verdensmålsposter.
 

Hvornår står det færdigt?

I løbet af de næste par måneder vil arbejdsteamet færdiggøre byggeriet, der vil blive indviet til en offentlig tilgængelig åbningsceremoni på Spejdernes Lejr 2022.

Projektet er tegnet af arkitekt MMA Søren Yde og udviklet i samarbejde med I/S Hedeland og Spejdernes Lejr. Hele projektet har estimeret anlægsomkostninger på 1.3 millioner kroner og støttes af den filantropiske forening Realdania samt Lokale og Anlægsfonden og STARK Fonden.
 

Pressemeddelelse