Vidste du, at SL2022 foregår på arealer, der tidligere har været en grusgrav?
Hedeland Naturpark stiller i år arealer til rådighed for Spejdernes Lejr 2022. Her vil tusindvis af børn og unge boltre sig i flotte naturområder med en rig biodiversitet.

Fra grusgrav til naturperle: Spejdernes Lejr 2022 i smukke omgivelser

Senest opdateret 1. juli 2022

Men den flotte natur er ikke opstået af sig selv. Spejdernes Lejr 2022 foregår på arealer, der tidligere har været Nymølle Stenindustrier A/S’ grusgrav, og som i dag er blevet efterbehandlet til en lille naturperle med stejle bakker og grønne bevoksninger. Det er ikke bare velegnet til et godt friluftsliv for vores spejdere – det er er også et tiltrængt fristed for smådyr som markfirben, insekter og plantearter.

”Hos Nymølle værdsætter vi naturen og mennesker højt. Derfor er det også fantastisk at se, hvordan spejderbevægelsens børn og unge får mulighed for at boltre sig i Hedeland Naturparks smukke, naturrige omgivelser. Det viser, hvor stort et potentiale udgravede grusgrave kan have – ikke bare for naturen og biodiversiteten, men i særdeleshed også for borgere, der har lyst til at opholde sig mere i naturen,” udtaler Ole Nørklit, adm. direktør, Nymølle Stenindustrier A/S.

Når en grusgrav er færdigudgravet, kan efterbehandlingen føre til mange ting. For Hedelands tilfælde faldt valget på en naturpark i samarbejde med Greve, Roskilde og Høje-Taastrup kommuner. I dag, knap 45 år efter idéen om en naturpark for alvor blev nedfældet på papir, får tusindvis af spejdere mulighed for at boltre sig i frodig natur med rig biodiversitet. De mange søer og kanaler i parken rummer store bestanddele af vandinsekter, padder og fiskearter, og på søbredderne ses ofte terner, strandskader og en lang række vade- og andefugle.

Spejderne er altså ikke de eneste, som skaber liv og puls i Hedeland Naturpark hen over sommeren. Spejderne bliver en del af et stærkt økosystem rigt på planter, insekter og små dyr. 

Denne artikel er lavet som en del af et samarbejde mellem Spejdernes Lejr 2022 og Nymølle Stenindustrier A/S