Fra Muhammedkrise til spejdersamarbejde

Senest opdateret 27. juli 2022

Samarbejde mellem tunesiske spejdere og de danske KFUM-spejdere skaber kulturforståelse 

Af Mads Christensen 

Mads.christensen@sl2022.dk 

”Det har været livsændrende for mange tunesiske spejdere, når de gennem partnerskabet ”future leaders” har sat fokus på medborgerskab, ytringsfrihed, demokrati og ungeinddragelse”, siger Wahid Labidi, der er formand for repræsentantskabet i de tunesiske spejder, les Scouts Tunisiens. 

Wahid Labidi, der sammen med 25 andre tunesiske spejdere deltager i Spejdernes Lejr 2022, fortæller, at han siden 2007 har arbejdet med partnerskabet Future Leaders. I forbindelse med partnerskabet, der blandt andet er finansieret af Udenrigsministeriet i Danmark, uddannes tunesiske spejdere i socialt entreprenørskab, i organisationsudvikling, demokratiudvikling og fortalervirksomhed, ligesom der holdes arrangementer med fokus på medborgerskab, dialog og ungeinddragelse.  

”Vi ville lave noget, der virkelig kunne rykke på kulturforståelse mellem Tunesien og Danmark, og ved projektets start i 2007, var det i lyset af Muhammedkrisen også noget af en udfordring,” siger international udviklingskonsulent i KFUM-spejderne Peter Lentz og fortsætter: 

”Det er imidlertid lykkes over alt forventning, og vi har virkelig oplevet, at der sket i skift i mindsettet på deltagerne i projektet. De har fået en meget stor forståelse for hinandens kulturer, og de har gennem dialog fået tillid til, at de sagtens kan arbejdes sammen om spejderarbejder trods kulturelle forskelligheder.” 

Partnerskabet har blandt andet betydet, at antallet af aktive tunesiske spejdere er steget fra 25.000 ved projektets start til 55.000 i dag, og at de tunesiske spejdere har fået styrket deres infrastruktur med bl.a. en ny lejrplads og et trænings- og konferencecenter. Samtidig er de tunesiske spejdere gennem uddannelse blevet så gode til fundraising, at de i vidt omfang er selvunderstøttende.  

”Det har været virkelig positivt at opleve, at der både hos de tunesiske spejder og de danske spejdere i den grad er blevet nedbrudt fordomme, og at det har bredt sig til spejderforældrene. Særligt for de tunesiske pigespejdere har det haft den betydning, at pigerne også efter 13-årsalderen, hvor de normalt skal blive hjemme, har kunnet deltage i spejderlejre og spejderarbejde,” siger Lene Hansen fra KFUM-spejderne.  

Hvis man vil vide mere om partnerskabet kan man tilmelde sig aktiviteten ”Sådan ændrer spejdere i Tunesien verden!”, der har nummer 1291 i aktivitetskataloget. 

Lene Hansen og Peter Lentz fra KFUM-spejderne og Wahid Labidi fra les Scouts Tunisiens. Foto: Mads Christensen