Midt på området, hvor Spejdernes Lejr skal finde sted, er spejdere i fuld gang med at opføre vartegnet Støvlen, der bliver stående som udkigstårn og madpakkehus efter lejren.

Kæmpe støvle sætter spor i Sønderborg

Weekend efter weekend samles spejdere fra hele landet på Kær Vestermark i Sønderborg for at bygge lejrens vartegn, Støvlen. vartegnet er en 12 meter høj og 24 meter lang støvleformet bygning, der både skal fungere som udkigstårn, madpakke- og grillhus samt toiletbygning med handicapadgang. 

Formen er inspireret af lejrens tema, "Vi sætter spor", og vartegnet bliver et fysisk spor, som lejren efterlader til glæde for borgere og gæster på Kær Vestermark. Kommunen har købt det bynære, tidligere militære øvelsesområde af forsvaret og omdanner det til et grønt fritidsområde på ca. 150 hektar.

5000 fritidstimer

Det er et bygningshold fra Solaris, en gruppe af voksne spejdere med cirka 80 medlemmer i hele landet, som er i gang. De regner med at komme til at lægge omkring 5000 frivillige arbejdstimer i bygningen.

"Vi har tidligere bygget vartegn, men det her er virkelig en interessant opgave - også fordi det bliver stående efter lejren. Det plejer vartegn ikke," siger Alf Olsen fra Solaris.

Alf, der kommer fra Aarhus, er bygningsingeniør, og han var allerede for to år siden i gang med skitser til Støvlen. 

"Det har været vigtigt at få noget, som man gerne vil have i fremtiden. Derfor har vi også haft Sønderborg Kommune ind over," siger Alf. 

Artiklen fortsætte under galleriet

Naturens materialer

Sønderborg Kommune har blandt andet sørget for at støbe fundamentet og få diverse tilladelser i hus på området, der for nylig er blevet fredet. Og også Danmarks Naturfredningsforening har medvirket. 

"Det bliver et symbol, som falder godt ind i naturen, og fra udkigsplatformen kan man nyde området. Det er helt perfekt," siger Alf Olsen med henvisning til, at der bruges naturmaterialer som tømmer og bast, mens taget bliver tækket med strå, som er det bedst egnede materiale til at give de runde former. 

Desuden vil der efter lejren blive lagt gulv med sten fra teglværker i Sønderborg-området. Stenene indgår først i en aktivitet på Spejdernes Lejr, hvor deltagere og gæster kan indridse deres navne, og dermed vil mange kunne vende tilbage og finde deres eget navn i gulvet. 

Professionelle og fonde hjælper til

Solaris-bygningsholdet består af spejdere, der til daglig arbejder med byggeri, og de får også hjælp af professionelle tækkere og entreprenører. Blandt andet medvirker Rødekro Smedie med den 25 ton tunge bærende stålkontruktion. 

"Det er ikke hver dag, vi prøver sådan noget, men det gør det sjovt. Spejderne har lavet et godt stykke arkitektarbejde. Vi er så kommet på og har fundet ud af, hvordan det kan lade sig gøre," siger Birger Jørgensen, ejer af Rødekro Smedie.

Foruden spejdernes frivillige arbejdskraft medvirker en lang række firmaer og fonde til realiseringen af Støvlen, der står i cirka to millioner kroner Det gælder Lokale- og Anlægsfonden samt Linak A/S, der har hovedkontor på Als, BHJ-fonden, med sæde i Gråsten og Bitten & Mads Clausens Fond, der bidrager oveni en donation, som fonden i forvejen har givet til udviklingen af Kær Vestermark.

Bygge- og anlægsfirmaer, der spæder til på forskellig vis, er bl.a. SIB - Sønderborg Ingeniør- og Byggeforretning ApS, Unicon A/S, Sloth Møller A/S, Otto Chrestensen A/S, Rødekro Smedje A/S, Helge Bruhn A/S,  Nytstraa.dk og BMS - Rødekro.