Lejrhjælpere har masser af succes på Spejdernes Lejr

Senest opdateret 2. august 2022

Fleksibilitet og fællesskab giver personer med handicap mulighed for at være frivillige på Spejdernes Lejr. 

Af Leah Porse Rasmussen 
Leah.rasmussen@sl2022.dk 

”Far, hvornår skal vi på spejderlejr?”  

Et forholdsvis uskyldigt spørgsmål, der nu et par år senere har stor betydning for Spejdernes Lejr. For spørgsmålet kom fra Jannik Augsburgs datter, der har et udviklingshandicap. Hun var spejder som barn, men har som voksen manglet rammer til at komme afsted på lejr.  

De rammer har Team Lejrhjælper skabt på Spejdernes Lejr 2022. Jannik Augsburg, Teamleder for Lejrhjælperne, fortæller, at datteren har været en aktiv deltager i planlægningen og er med på lejren som Lejrhjælper. 

Spejderne er gode til at inkludere børn og unge med handicap, men ifølge Jannik Augsburg kan det være svært at tage det første skridt for både spejdergrupperne og de børn, unge og voksne, der gerne vil ind i spejdernes fællesskab. Jannik Augsburg uddyber: 

”Der skal være nogen til at bygge bro mellem bostedet og spejdergruppen. Det er håbet, at Spejdernes Lejr kan så dét lille frø, der kan få alle parter til at tænke anderledes, så også voksne med handicap kan skabe bånd med spejdergrupper og blive frivillige der.” 

Linette Gaardbo Christensen har haft flere vagter i Minimarkedet og i dag har en lejrfrivillig oplært hende i at stå i kassen. Foto: Gustav Holm Hedegaard

Mindre opgaver giver mere overskud 

Da tilbuddet om at blive Lejrhjælper gælder alle interesserede, er lejrhjælpere kommet fra hele landet. Lejrhjælpere sendes ud i patruljer af 5-7 personer til fx at tørre borde af i Underlejr Hedelands kantine mens andre Lejrhjælpere har vagter på egen hånd.  

I Minimarkedet i Underlejr Høje Taastrup checker Linette Gaardbo Christensen ind til endnu en vagt. Til dagligt er hun leder i Bjergby-Mygdal og Saltum Gruppe, men hun vil gerne give en hånd med på lejren. Hun var Jobber til SL2017, men det var for krævende.  

”Jeg kan godt lide fleksibiliteten og de kortere vagter som lejrhjælper,” fortæller hun. 

Lejrhjælperprojektet er fælles for de tre værtskommuner Høje Taastrup, Greve og Roskilde. Dagtilbuddet Solgården fra Høje Taastrup kommune er flyttet ind på lejren og har etableret sin egen lejrplads Højkilde i Underlejr Greve.  

Asim, Vagn og Mathilde er med som Lejrhjælpere og har både tømt skraldespande, fejet gulve i kantinen og lavet kaffe. Asim og Vagn er rigtig glade for de mange spejdere, de har mødt, og ikke mindst de mange internationale spejdere, de har talt med. Mathilde har været med danseholdet ude og skabt fællesdans ude på lejren.  

Så skal der danses. Folkene fra Højkilde kom med høj musik og dans. Foto: Bjarne Fich

Lejrhjælperne vender tilbage 

Det er muligvis første gang at et botilbud flytter ud på en Spejderlejr og løser opgaver ligesom andre frivillige på lejren. På deres lejrplads Højkilde er der selvfølgelig et lejrbål men også en lounge, hvor de lejrfrivillige kan få ro til at fordøje de mange indtryk fra spejderlejren. Brugerne fra Solgården har haft en dejlig lejr og Vagn er ikke i tvivl:  

”Jeg kommer og gør det igen til næste år” siger han med en resolut mine. 

Leder af Solgården Anne Thybo Høyer fortæller, at Lejrhjælperne har masser af succesoplevelser. De kommer tilbage fra deres vagter og er stolte over at have løst deres opgaver. Hvor Solgårdens brugere har svært ved at skjule deres begejstring er de samtidig kede af, at lejren snart er slut.  

”En bruger fortalte mig i går, at jeg kunne blive her i 3 uger. Det er jo fantastisk”, slutter Anne Thybo Høyer.  

Lejrhjælpere Vagn, Mathilde og Asim har besøg af Leah fra Lejrens presseteam i deres Lejr Højkilde Foto: Anne Thybo Høyer