Med sine 12 meters højde, 20 meters længde og det stråtækte ydre troner den enorme støvle over
naturområdet Kær Vestermark i udkanten af Sønderborg, der fra på lørdag danner rammen om
Spejdernes Lejr 2017.

Nyskabende spejder-vartegn indviet

Når op mod 40.000 spejdere på lørdag samles i Sønderborg, er det med et helt særligt vartegn i centrum af lejren. Vartegnet – en 12 meter høj stråtækt støvle – blev i formiddags indviet. Som noget særligt bliver den enorme ”støvle” stående efter lejren som udkigstårn over naturområdet Kær Vestermark. Længden svarer nogenlunde til en skostørrelse 4.000 og støvlen er primært bygget af frivillige spejdere, der har brugt to måneder på byggeriet.

Om to dage lyder startskuddet til Spejdernes Lejr 2017, hvor spejdere fra hele verden indtager Kær Vestermark. I dag blev vartegnet indviet af Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen. Normalt fjernes vartegn efter lejrene - men efter et to år langt og ihærdigt samarbejde mellem frivillige spejdere, Sønderborg Kommune og med økonomisk støtte fra en række aktører, er det i fællesskab lykkedes at gøre
vartegnet permanent.

- Støvlen er noget meget unikt. Det er første gang, at spejderne sætter et varigt spor i lokal området på denne måde. Støvlen bliver ikke kun et vartegn, men også symbol på det potentiale der er, når det frivillige og de offentlige og private sektorer i fællesskab arbejder sammen, fortæller Richard Engelholm, der er den ene lejrchef.

Lejrens tema er, at ”vi sætter spor i os selv, hinanden og omverdenen”. Med et smukt vartegn, der efterfølgende bliver stående og fungerer som udkigstårn, grillhytte og madpakkehus, er det lykkedes at sætte et meget synligt spor i Sønderborg og Kær Vestermark, fortæller den anden lejrchef, Mia Lind Ibsen
og tilføjer:

- Vi skylder en stor tak til de mange frivillige kræfter, der har gjort Støvlen mulig og til de sponsorer, der har hjulpet med finanseringen. I fællesskab er det lykkedes at sætte et spor, der kommer både spejderne og indbyggerne i Sønderborg Kommune til gavn.

Sammenlagt er der lagt omkring 10.000 frivillige timer i Støvlen, der spænder over alt fra idegenerering til planlægning og udførelse. Kreativitet, innovation og vedholdenhed har været gjort projektet til virkelighed. Alf Olsen, der er frivillig og har været ansvarlig for opgaven, er stolt over det færdige resultat, og han synes, det er fantastisk at man kan få lov til at lave sådan noget som spejder:

- Det har været en lang proces. Vi startede i december 2015 med at kigge på vandrestøvler og gøre os tanker om, hvordan støvlen skulle se ud og kunne. Nu er den færdig. Det er vidunderligt, hvad vi kan nå, når vi arbejder sammen, siger Alf Olsen.

På kommunens side er borgmester Erik Lauritzen rigtigt godt tilfreds med Støvlens tilblivelse og for det færdige produkt:

- Det kan blive et udflugtsmål for skoleklasser, der skal lære om området, for bedsteforældre, der skal på tur med børnebørnene og mange flere. I de næste mange år kan vi kigge på Støvlen og mindes, at den har vi, fordi Spejderne holdt Spejdernes Lejr her i 2017. Det har været skønt at se det frivillige, det offentlige og det private arbejde sammen på den her måde.

Støvlen er bygget med støtte fra:

- BHJ Fonden
- Bitten og Mads Clausens Fond
- Linak
- BMS
- Egernsund tegl
- Fynsk og Søn A/S
- Helge Bruhn A/S
- Lokal og Anlægs Fonden
- Magma Firestop
- Nytstraa.dk
- Otto Chrestensen A/S
- Petersen Tegl
- Rødekro Smedie, Jern og Stålproduktion A/S
- SIB
- Sloth Møller
- Stark
- Sønderborg Kommune