Fællesskab, friluftsliv og udfordringer
Foto: Jon Kristensen
I dagene fra den den 23. juli til den 31. juli 2022 flytter omkring 40.000 spejdere fra Danmark og udlandet til naturområdet Hedeland Naturpark i Høje-Taastrup, Greve og Roskilde Kommune.

Om Spejdernes Lejr

Spejdernes Lejr er Danmarks største spejderlejr og den største lejr for børn og unge i hele Norden.

Bag Spejdernes Lejr står Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig, som også står bag Foreningen Spejderne.

Spejdernes Lejr bidrager til at realisere Spejderne’s mission om at gøre børn og unge beredt til livet gennem fællesskab, friluftsliv og udfordringer og vise vores omgivelser, hvordan det er at være spejder i dag.

Læs mere om rammeaftalen for Spejdernes Lejre her

Tredje Spejdernes Lejr

Når Spejdernes Lejr 2022 bliver afholdt i Hedeland Naturpark er det blot tredje gang, at de fem danske spejderkorps samarbejder om at afholde en fælles spejderlejr. I 2012 blev den afholdt i Holstebro og i 2017 deltog 37.000 spejdere på lejren i Sønderborg ved Kær Vestermark.

Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland Naturpark

Fra den 23. til 31. juli 2022 vil Nordens største spejderlejr med 40.000 deltagende børn og unge blive afholdt i Hedeland Naturpark. Se et kort over lejren her

Det er første gang, at Spejdernes Lejr afholdes på Sjælland, og det er første gang, at Hedeland Naturpark er vært for så stort et event. Området har tidligere været Danmarks største grusgrav, men er i dag et 15km2 rekreativt naturområde som byder på masser af muligheder for hikes og spændende aktiviteter på lejren.

Hedeland Naturpark ligger i Høje-Taastrup, Greve og Roskilde Kommune, og derfor arbejder Foreningen Spejderne - og de tusindvis af frivillige ildsjæle som organiserer lejren - tæt sammen med de tre værtskommuner om at skabe de bedst mulige betingelser for deltagerne.

Læs mere om lejrgrundlaget for Spejdernes Lejr 2022 her

Tema for SL2022: Fælles om fremtiden

Fælles om fremtiden er et tema som sætter fokus på, at vi som spejdere tager ansvar for vores klode, menneskerne på den og vores fælles fremtid. Derudover samarbejder spejdere både på tværs af aldersgrupper, spejderkorps og lande. Som spejdere løfter vi i fællesskab og løser udfordringer, som måtte opstå. 

For at gøre temaet mere håndgribeligt under lejren, har vi delt temaet op i fem underpunkter som er udgangspunktet for mange aktiviteter på Spejdernes Lejr 2022. Læs mere om de fem underpunkter, og hvordan grupperne kan arbejde med temaet her

Fælles for alle aktiviteter på Spejdernes Lejr 2022 er, at de tager udgangspunkt i lejrens tema: Fælles om fremtiden

Når vi siger, at temaet skal være en del af aktiviteterne, mener vi, at:

  • aktiviteterne skal UDVIKLE DELTAGERENES OPMÆRKSOMHED på ansvarlighed og på fordelen ved at være beredt
  • deltagerne gennem aktiviteterne skal OPLEVE ET FÆLLESSKAB
  • deltagerne gennem deres handlinger skal MEDVIRKE TIL AT SKABE EN BEDRE VERDEN – det kan være for dem selv, nogen de holder af, lokalområdet eller noget helt fjerde

Læs mere om aktiviteterne på lejren her 

Lejrsalme for SL2022

På Spejdernes Lejre er der tradition for en lejrsalme som spreder god stemning, fællesskabsfølelse og godt humør. Til Spejdernes Lejr 2022 er salmen skrevet af Iben Krogsdal og melodien af Jesper Gottlieb

Du kan høre sangen her

Tekster og melodier til lejrsangen

Refleksion og åndelighed

Refleksion og åndelighed får en central placering på lejrpladsen. Deltagerne på Spejdernes Lejr 2022 har forskellige traditioner for at arbejde med refleksion og åndelighed. På Spejdernes Lejr 2022 kommer der derfor til at være spændende refleksionsaktiviteter, der beskæftiger sig med alt lige fra vores fælles fremtid til selvudvikling og ens personlige forhold til åndelighed.

Det bliver muligt at møde det åndelige gennem aktiviteter, der enten har et kristent, muslimsk eller ikke-religiøst udgangspunkt. Der vil altså både være aktiviteter med og uden forkyndelse, og der er plads til nysgerrighed og til at lære mere om andres tro eller livssyn.

Fordybelsesmateriale til grupperne

Fordybelsesmaterialet til Spejdernes Lejr 2022 er tiltænkt alle og består af små historier med tilhørende refleksionsspørgsmål. Fordybelsesmaterialet kan bruges ude i grupperne både før, under og efter lejren. Selve historierne er skrevet af forfatter og salmedigter Iben Krogsdal, som også har skrevet lejrsalmen.

Alle spejdere, uanset korps, vil kunne bruge materialet, da det kan tilpasses de enkelte gruppers ønsker. Der vil nemlig blive tilbudt refleksionsmateriale af både ikke-forkyndende, kristen og muslimsk karakter, så grupperne selv kan vælge, hvad de vil bygge ovenpå historierne.