Foto: Henrik Barfoed Larsen
Bruge lokale og sæsonfriske grøntsager, også de mere ukendte, filettere en hel fisk og grille det hele over bål til et sundt måltid. Det er, hvad over 2.000 spejdere lærer på aktiviteten ”Madtropperne” i løbet af lejrdagene.

Spejdere fik opskriften på den sunde lejrmad over bål

Opskrifter

Hent opskrifter og håndbog fra Madtropperne her.

”Er der flere pinde?” 12-årige Haydar kommer løbende hen til madguiden Stinne og spørger begejstret.  Haydars madhold har nemlig gang i fisk hen over bålet – flydende fiskepinde på grill. Der er heldigvis flere pinde og snart er en stor glasskål fyldt op med kuller på pind.

Normalt er der 500 spejdere i gang dagligt på aktiviteten Madtropperne, men lige denne onsdag formiddag er det masser af plads at boltre sig på, for det er kun en gruppe på omkring 30 børn og unge ikke-spejdere, der er med til at lave sund mad over bål i fællesskab.  Også de skal lære at lave mad fra bunden, vide hvor råvarerne kommer fra, og hvad det betyder både for den helt personlige madoplevelse - og i stor skala – for et bæredygtigt samfund.

Læs mere: Lejren sætter også spor i seje ikke-spejdere

Det handler om… ingredienserne

Det er TrygFonden, der har doneret godt to millioner kroner til denne kæmpe køkkenskole på Spejdernes Lejr 2017. Aktiviteten Madtropperne er blevet til i et samarbejde mellem Spejdernes Lejr og så Madkulturen, der hører under Miljø-og Fødevareministeriet. Her lærer spejderne at lave mad fra bunden med råvarer fra naturen og især fra lokale producenter. Til denne store opgave har projektet fået uddannet over 100 frivillige madguider via et- og to-dagskurser inden lejren. Disse kulinariske vejledere hjælper spejderne til at forbedre deres madvaner ved at udfordre deres smagsløg og opfordre dem til at eksperimentere og smage på noget nyt, der kan give inspiration til nye retter, som spejderne kan tilberede næste gang, de er på tur.

Der duftes, føles, smages og lyttes

Spejderne bliver delt op i små madhold med ansvar for forskellige retter og tilberedninger. Når maden er klar, præsenterer børnene for hinanden, hvad der er i retterne og hvordan de havde lavet dem. Haydar er en af dem. Han er 12 år og fra København. Han lavede bl.a. bønnepuréen og hjalp med at ordne grøntsager, og grille bl.a. gulbeder.
”Dem havde jeg aldrig hørt om eller smagt. Men jeg kunne godt li’ det, ikke så meget skallen, men det indeni”, fortæller han.

Gervais på 17 år bor i Sønderborg. Han stod for en velsmagende salsadressing med masser af friske krydderier, men han var især fascineret af den saltdej, der blev lagt i selve bålet, og blev helt forkullet, men hvor der indeni blev tilberedt kartofler.
” Jeg synes, det er vigtigt med sund mad, også på spejderlejr. Min familie kommer fra Congo, hvor vi er vant til at bruge rigtig mange grøntsager og krydderier i maden, så det er ikke på den måde svært eller nyt for mig, kun at det er over bål. ”

Artiklen fortsætter under galleriet

 

Inspiration til at peppe lejrretter op

Det er madguides Mia, Stinne, Jakob og Anders, der denne dag står for at vejlede gruppen. Mia Søgaard er til dagligt leder i Buddinge Gruppe hos KFUM-Spejderne. Hun er på lejr med sine tropspejdere, men der er ikke så mange med, så hun ville gerne bidrage med den tid og overskud, hun havde. Noget tid før lejren så hun et Facebook-opslag, hvor man efterlyste frivillige, der ville uddanne sig som madguides. Hun meldte sig og kom på et weekendkursus lige inden lejrstart. Her lærte hun og de andre om konceptet, råvarerne og menuen at kende, og på lejren har hun knoklet løs alle hverdagene.

”Jeg synes, det er megafedt. Jeg oplever, at det giver børnene en stor oplevelse. De kommer om morgen og vil ikke spise fisk”, men så får de en hel fisk i hænderne, skal skære hovedet af den og filetere. Inden dagen er omme, guffer de fisk i sig og prøvesmager alle grøntsagerne, også dem, de ikke kendte. De eksperimenterer i urtehaven og smager det til i retterne”, fortæller hun.

Mia oplever samtidig, at det ikke kun er dem, hun underviser, der får noget med hjem.
”Jeg har lært noget om madlavning selv. Jeg er blevet langt skarpere på planlægningen, tiderne og mængderne. Man lærer også at lave hurtige ændringer og ikke gå i panik, hvis tingene brænder på.”

Noget, hun især kan li’ ved aktiviteten, er den sidste del.
”Det er bare skønt at se, hvordan børnene er så stolte, når de skal præsentere maden for hinanden, inden vi spiser.”

Spis mad, hvor det gror

Madtropperne var også med på Spejdernes Lejr 2012. Formen er tilpasset, men formålet det samme – nemlig at inspirere til at lave sundere lejrmad. Projektleder på Madkulturen Emma Ter-Borch forklarer, at maden gerne skal blive lidt grønnere og mere bæredygtigt.

”Vi kan vise spejderne, hvordan vi påvirker verden i forhold til den mad, vi spiser. Vi sætter også spor, når vi laver og spiser mad, f.eks. ved at spise fisken kuller fra Danmark i stedet for bøf fra Argentina, der skal fragtes hele vejen herhen. Det giver mening at spise mad, hvor det gror. Tæt på og i sæson, for så er der også mere frisk og smager bedre.”

Beredt til livet

Projektet har i høj grad samarbejdet med lokale producenter. Grupperne mødes på markedspladsen med producenterne og udvælger de produkter, de skal bruge til dagens menu.  Projektet giver i det hele taget god mening for alle parter, forklarer Emma.

”Det gavner Madkulturs mål om at give folk mod på at lave bedre mad. I denne sammenhæng giver det mening for spejderne, for hvem det i høj grad handler jo om at være beredt til livet og tage vare på selv og dermed også sin egen sundhed. Og TrygFonden vil gerne være med til nå ud til en stor gruppe af mennesker, der bærer deres viden med tilbage og videre til andre.”

Om Madkulturen - Bedre mad til alle

Madkulturen er en institution under Miljø- og Fødevareministeriet, der skal give danskerne mod på bedre mad ved at styrke vores kompetencer og øge appetitten på bedre mad- og måltidsoplevelser. Madkulturen vil give børn og unge mod på at udfolde sig i køkkenet ud fra den holdningen, at ved at styrke madkulturen i Danmark kan vi løse en række af vores udfordringer i samfundet.

Læs mere om Madkulturen

www.madkulturen.dk