Spejderfællesskab i en grusgrav

Senest opdateret 28. juli 2022

32.000 spejdere på Spejdernes Lejr 2022 løser opgaver i en tidligere grusgrav med udgangspunkt i FNs Verdensmål. ”Vi arbejder sammen for at redde vores fælles fremtid,” lyder forklaringen. 

Af Jane Flarup, jane.flarup@sl2022.dk 

Lav rent vand, lær om smitte fra sygdomme, løs svære koder, løft et ton. Det er nogle af de mange aktiviteter for 32.000 spejdere på den store internationale Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland Naturpark.   

En tidligere grusgrav midt i Hedelands fredede natur har fået navnet FællesHEDEN. Her er der skabt rammer omkring lejrens største aktivitet, som trækker på spejdernes evne til at arbejde sammen om fremtidens udfordringer. 

”Vi har fire opgaveområder: Natur, Samfund, Sundhed, Teknik for de større børn og en legekarrusel for de mindre børn. Formålet er at få FNs Verdensmål ind i opgaverne, der skal løses her,” siger Katrine Svanekjær, der er ansvarlig for alle de frivillige, der får FællesHEDENs mange aktiviteter til at fungere.  

Katrine Svanekjær fortæller, at 7.200 spejdere har været igennem aktiviteterne på området mandag i lejrperioden og at der er 95 frivillige hjælpere til at bemande opgaverne.  

”Den første dag, da vi åbnede FællesHEDEN, stod der 1000 spejdere og ventede på at komme ind. Jeg fik næsten tårer i øjnene. Det var fedt at se, at nu bliver det til virkelighed, alt det vi har arbejdet på i lang tid,” siger Katrine Svanekjær. 

Lav rent vand 
Sand, jord, grus, store sten. Det er ingredienserne i lag, så vand kan filtreres og ende som rent grundvand. Rækkefølgen skal spejderne selv finde ud af ved at kigge på et stort danmarkskort, hvor man kan se vandtyper fra forskellige egne. 

”Vand smager forskelligt, afhængig af hvor man er i landet. På Sjælland er der meget kalk i vandet, andre steder er der meget lidt kalk i,” forklarer Zenia Meincke fra Greve Gruppe, der er leder af aktiviteten Rent Vand. Hun uddyber, at aktiviteten skal vise spejderne, at det er en langsom proces at rense vand og at vi derfor skal passe på vores grundvand. 

”Vi har grundvand i Danmark, som kan drikkes fra vandhanerne. Det vil vi gerne blive ved med. Men vi skal passe på, hvad vi hælder i jorden, så vi ikke forurener vandet. Det vil vi gerne lære spejderne at få fokus på.” 

Nadia Højsting fra Øksegruppen - klan De Gale Hattemagere Gruppe i Holbæk. Aktivitetsleder af smittebold. Foto: Jesper Broch/SPEJDERNE

Smittebold 
Hvordan opstår smitte og hvordan spredes smitte? Det er spørgsmålene i en boldleg, der er bygget op som stikbold, og hvor formålet er at vise, hvordan smitte spredes – lynhurtigt. Der spilles to runder. I runde et udnævnes en patient-zero, og når næste patient bliver ramt, skal vedkommende stå stille i 30 sekunder. Spillet slutter, når alle står stille og venter, fordi de er smittede. 

I runde to iføres de smittede plastsække i forskellige farver, der kommer bolde ind i spillet med forskellige farver som skal illustrere vaccination, og nogle bolde må skydes ud af banen for at beskytte deltagerne mod smitte. Trods de indviklede regler vil spillet langsomt dø ud, fordi alle er smittede, hvor der så er opstået flokimmunitet i spillet. 

”Der opstår nogle sjove dynamikker. Deltagerne bruger pausen mellem de to runder til at lave nogle strategier for at beskytte deres spillere. De står fx i en tæt ring omkring en af de smittede. Andre taktikker går ud på, at nogle af spillerne ofrer sig og bliver smittede for at beskytte andre spillere. I første runde ser vi alle mod de andre. I anden runde begynder holdene at samarbejde om at minimere smitten. Men vinderen er altid smitten,” forklarer Nadia Højsting fra Øksegruppen, Klan De Gale Hattemagere i Holbæk, der er leder af aktiviteten.  

Freya (tv.) og Agnes (th.) fra Næstved på aktivitet med sin DDS gruppe hvor det gælder om at filtrere vand. Foto: Jesper Broch

Knæk koderne i en labyrint 
To labyrinter på størrelse med et par håndboldbaner er stedet, hvor spejderne kan få vredet hjernen. Koder og gåder skal løses for at komme hele vejen igennem. Morsekoder, blindeskrift, sms-koder og mange flere er de udfordringer, spejderne skal samarbejde om at løse, mens de kravler hele vejen gennem labyrinten. 

En deltager ad gangen kravler rundet i labyrinten, men resten af gruppen står uden for og prøver at løse koderne, som viser vej inde i labyrinten. De skal kommunikere resultatet ind til den spejder, der sidder inde i labyrintens rum. 

”Vi giver spejderne et kort, så de kan se, hvor koderne ligger. Og så har vi lagt nogle hemmelige koder ind, som de ikke ved, hvor er. Formålet med labyrinten er at vise spejderne, hvordan bedre kommunikation kan forbedre vores fælles fremtid,” forklarer Anne Sofie Toudal fra Aars Gruppe. Hu har været med til at bygge og lede labyrinten.  

”Det var en udfordring at banke 200 hegnspæle i gruset med et pælebor for at lave labyrintens gange. Vi skal reparere den i morgen, fordi den ikke står helt stabilt i gruset.” 

Anne Sofie Toudal forklarer, at spejderne er gode til at samarbejde om at komme frem til en løsning. De opmuntrer den spejder, der sidder inde i labyrinten med positiv peptalk.  

”Aktiviteten er meget populær,” uddyber Anne Sofie Toudal. ”De står i lange køer for at være med. Det er fantastisk.” 

Deltagere i labyrintaktivitet på Fællesheden, Spejdernes Lejr 2022 Foto: Jesper Broch

Affyr en flaske vand som en raket 
En raket bliver affyret ud over grusgraven. Det er en teknisk aktivitet, som er populær blandt spejderne. Hundredvis af spejdere om dagen har været gennem projektet: fyr en flaske vand. 

Aktiviteten skal vise spejderne, hvordan man kan arbejde med kraft og energi.  

”Vi havde oprindelig en aktivitet om at løfte et ton ved hjælp af taljer, men den har vi måttet lukke af sikkerhedshensyn. I stedet kører vi aktiviteten om at forstå, hvordan energi og fremdrift fungerer,” forklarer Jacob Steengaard Møllenberg Raarup, der er leder af Teknik-aktiviteten. 

Deltagere fra den østrigske gruppe Altach Voralberg ved aktiviteten Teknik, Fællesheden, SL22 Foto: Jesper Broch