Spejlbillede over landegrænsen

Senest opdateret 29. juli 2022

Christel Leiendecker, der er udvalgsformand for Sønderborg Kommunes Kultur- og Idrætsudvalg, kommer fra det tyske mindretal i Sønderjylland. Hun valgte at besøge en dansk spejdertrup fra det danske mindretal i Sydslesvig, da hun gæstede Spejdernes Lejr 2022.

Christel Leiendecker, Formand for Kultur idræt i Sønderborg kommune er på besøg på Spejdernes Lejr 2022. Christel får her en snak med Jonas, Søren og Ole fra DDS sydslesvig, som er ved at tage savemærke. Foto: Foto: Frank R. Larsen/SPEJDERNE

Af Lars Myrup Lassen, lars.lassen@sl2022.dk

Da borgmestre, udvalgsformænd og byrødder i stort tal gæstede en vindblæst Spejdernes Lejr 2022 i naturområdet Hedeland ved Roskilde, valgte udvalgsformand Christel Leiendecker fra Sønderborg Kommune, at besøge Det Danske Spejderkorps trup i Sydslesvig - altså en trup fra det danske mindretal i Sydslesvig.

Cristel Leiendecker kommer selv fra det tyske mindretal i Nordslesvig - i Danmark kendt som Sønderjylland.

Dermed afspejler Christel Leiendeckers valg af en spejdertrup fra det danske mindretal på fineste vis, hvordan de to mindretal nord og syd for den dansk tyske grænse i dag kan spejle sig i hinandens vilkår og eksistens.

Kæmpe oplevelse

Christel Leiendecker er udvalgsformand for Kultur-, Idræt og Medborgerskab i Sønderborg Kommune, og dermed hører spejderne i kommunen også til hendes ansvarsområde.

- Det har været en kæmpe oplevelse at se, hvad spejderne har formået at skabe her fra bar mark på så kort tid. Og det er fantastisk at møde så mange glade og engagerede børn samlet, siger Christel Leiendecker, der er valgt til byrådet for Slesvigsk Parti.

Der er i alt 220 spejdere fra Sønderborg Kommune med på Spejdernes Lejr 2022.

Plads til alle

Christel Leiendecker er særligt begejstret for et element ved samværet i spejderbevægelsens aktiviteter.

- Spejderne har nogen rammer, hvor der skal være plads til alle - uanset deres forudsætninger - i modsætning til idrætten, hvor der er fokus på præstationer og konkurrence.

Christel Leiendecker deltog også i konferencen på borgmesterdagen på Spejdernes Lejr 2022.

- Jeg fik mange spændende input omkring spejderarbejdet og frivillighed med hjem fra konferencen. Jeg er især superglad for mødet med 12 ledere fra spejderbevægelsen i Sønderborg Kommune. Her fik jeg virkeligt mange spændende idéer med hjem, slutter Christel Leiendecker.