Varige venskaber på Spejdernes Lejr 2022

Senest opdateret 26. juli 2022

Hanne Tange og Jussi Foltmar arbejder med varige venskaber blandt spejderne Foto: Foto: Louis Niemann-Christensen

”Vi ville ikke skabe et mærke som alle andre, men vi ville skabe et mærke, der får spejderne til at tale sammen og udvikle varige venskaber på tværs af kulturer og nationaliteter”, siger Hanne Tange, der på Spejdernes Lejr 2022 står i det internationale telt og godkender spejdere til venskabsmærket.  

Venskabsmærket kan spejderne få, hvis de gennemfører nogle obligatoriske og frivillige elementer, der alle har det til fælles, at de skal skabe dialog og kulturmøder både nationalt og globalt. 

Spejderne skal bl.a. besøge det internationale telt, hvor de kan deltage i foredrag og bytte mærker. Spejderne skal også arrangere kulturmøder, hvor patruljen inviterer spejdere fra et andet land eller en anden landsdel til at lave mad eller lejrbål sammen.  

”Det er lige meget om kulturmødet sker mellem danske spejdere eller mellem danske og udenlandske spejdere. Det handler bare om, at spejderne skal være sammen i så lang tid, at de næsten ikke kan undgå at komme til at kende hinanden og blive venner”, siger Jussi Foltmar, der er head of international participants på Spejdernes Lejr.  

For at få mærket skal spejderne også reflektere over deres spejderidentitet og lave en sang, en video eller en plakat, der svarer på spørgsmålet om, hvem de er som spejder.  

Spejdernes refleksioner skal præsenteres i det internationale telt, hvor teamet i teltet beslutter, om spejderne har gjort sig fortjent til venskabsmærket.